Партизанський рух Чугуївщини

На початок жовтня 1941 року в смузі оборони 38-ї армії на територіях Чугуївского, Печеніжського й Старосалтівського районів було сформовано два загони під командуванням І. Г. Білоконя та А. П. Федорова і розвідувально-диверсійну групу на чолі з Г.І. Нагорним. База загону розташовувалася в Печеніжському лісі.

З листопада 1941 по червень 1942 року партизани Чугуївщини провели понад 20 боїв, 58 розвідрейдів, здійснили 8 диверсій, знищили кілька сотень фашистських солдатів і офіцерів. За знищення німецького штабу в с. Печеніги та складів з боєприпасами в грудні 1941 р. командир загону Білоконь І.Г. був нагороджений орденом Червоної Зірки. Також Кавалерами ордена Червоної Зірки стали Н. Н. Бахтєєв і А. Г. Судаков. За мужність і відвагу учасники руху були нагороджені орденами й медалями.

Легендарна партизанка Сиромятникова З.В., уроженка с. Зарожне, мешканка м.Чугуєва, була зв’язною ЦК КПУ. Розвідниця чотири рази ходила зі спецзавданням у тил ворога. Про діяльність партизанського загону Зінаїда Василівна розповіла у 1973 році в книзі «Я йду в тил ворога». За героїзм нагороджена орденом Червоної Зірки, орденом Вітчизняної війни І ступеня, орденом Червоного Прапора та медалями.

Кiлькiсть переглядiв: 157

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.